• Flak

Atlantikwall bunker bij Termunten nu toegankelijk voor publiek.

Lees meer

Deze Duitse luchtafweerbunker is na 76 jaar nu toegankelijk voor publiek. We hebben er 2 jaar aan gewerkt om de bunker weer in ‘originele’ staat te brengen en om de geschiedenis ervan voor iedereen toegankelijk te maken. Op de begane grond wordt deze weergegeven op grote borden met veel foto’s. In de geschutskoepel op 8 meter hoogte is een model van het geschut op ware grootte geplaatst. Deze Flakbunker was onderdeel van de Batterie Fiemel en had meerdere zeer geavanceerde stukken geschut. Het moest Emden verdedigen tegen luchtaanvallen van de geallieerde bommenwerpers.

Model op ware grootte van het Flak 40 geschut in de geschutskoepel
Opgang naar de geschutskoepel

Opbouw van het model Flak 40 kanon

 

 

5 jaar geschiedenis van deze luchtafweerstelling.

Naast de luchtafweerbunker ligt nog de munitiebunker.

Noord Nederlands Orkest krijgt nieuwe meeneem displays

Lees meer

Het verhaal en de persoon achter het muziek instrument….dat kan het NNO nu veel beter kwijt met de nieuwe displays die vanaf nu meegaan op toernee. Samen met stagiaire Mare Bron hebben we deze demontabele lichtgewicht displays ontworpen en gemaakt.  Nu al een groot succes.

Docenten Campus Winschoten lunchen nu in eigentijdse kantine

Lees meer

Niet her en der in de school een boterham wegwerken maar gezellig lunchen en elkaar ontmoeten. Dat is wat de nieuwe lunchruimte op de Campus Winschoten van de Noorderpoort moet bewerkstelligen. Het ontwerp van Petra Koonstra is voor een deel samengesteld uit onze CNC Furniture collectie. De ILUO kast, de Wallbench in een 10 meter aangepaste vorm, de Lounge en ook Krukje A. De sprekende vloerbedekking is van Desso.

MuzeeAquarium Delfzijl is open…een eerste impressie

Lees meer

Alles veranderd heel snel in dit deel van Delfzijl. Het nieuwe museum is daar een onderdeel van. Aan het interieur is door ons ,samen met anderen, 1,5 jaar gesleuteld en gewerkt. Van de entree tot aan de aquaria van de geologie tot aan de scheepsbouw. Alles komt in dit museum aan de orde en zijn hiervoor opstellingen gemaakt. Delfzijl en zijn rijke historie staan weer op de kaart.

Computerlokaal Noorderpoort in nieuw jasje

Lees meer

De grote schoolcomputers waren allang verdwenen maar de tafels stonden er nog steeds. Eigen laptops en tablets en andere onderwijs methodes vragen om een heel andere invulling. Dat werden 3 ‘huiskamers’ met elk een eigen sfeer in de vorm van vloerkleden, kleur van meubilair en opstellingen. Alle meubels komen uit onze Cnc Furniture serie.  Ontwerp totale aankleding Petra Koonstra. De Major Tom lampen zijn van Jack Brandsma.

Beerenburgers van Boomsma in de spotlights

Lees meer

Het Boomsma destilleerderij Museum in Leeuwarden heeft al zijn Beerenburgers in de schijnwerpers gezet. De kast die we daarvoor maakten is helemaal zwevend voor de muur gemonteerd en heeft ingebouwde ledstrips die de hele collectie tot leven brengen.

 

 • Geschiedeniskast.
 • Specerijen en soldaten
 • De cinema in de kast.
 • Opening door de commissaries van de Koning René Paas.

Gerestaureerde Molukse kerk krijgt geschiedenis terug

Lees meer

De eerste in Nederland gebouwde Molukse kerk is van de ondergang gered en gerestaureerd. Onder leiding van de Stichting Oude Groninger Kerken is deze kerk in Appingedam van begin jaren zestig weer helemaal als nieuw en heeft het ook zijn geschiedenis terug. De hele geschiedenis in één kofferkast. De koffer die altijd klaar stond voor het geval dat de Vrije Replubliek der Zuid Molukken toch nog tot stand zou komen. De kofferkast staat symbool voor deze verloren hoop en is nu gevuld met alle herinneringen van de Molukse gemeenschap in Noord Groningen. Dit project was een samenwerking met historica Willy van der Schuit en grafisch ontwerpster Helga de Graaf.

 

 

 • Afgebouwd WikiHouse.
 • Interieur van het WikiHouse op de Grote Markt.
 • Koningsdag 2018 was een groot succes voor de stad.
 • Leerlingen Alfa-college geven uitleg.
 • Veel onderdelen....wel gemarkeerd!
 • Productie bij OpMaat3D......100 platen in één huis.
 • Een door stagiaire Joran Bos gemaakte maquette als hulp bij de bouw van het 1:1 huis.

Alfa-College WikiHouse op Koningsdag 2018

Lees meer

WikiHouse is een opensource project om CNC gefreesde woning pakketten te ontwikkelen en te produceren. Iedereen kan een WikiHouse ontwerp downloaden, maken en nieuw opgedane ideeën uploaden naar de site. https://wikihouse.cc/   Het Alfa-college te Groningen heeft dit idee opgepakt om zich met een huis van de toekomst te presenteren op Koningsdag. Op de Grote Markt werd dit alles door leerlingen gepresenteerd aan de Koninklijke familie tijdens de wandeling door de stad. Het Alfa-college heeft het hele pakket aan de Neutronstraat laten produceren en daarna met leerlingen op het eigen schoolterrein opgebouwd. De presentatie was een groot succes. Dit eerste WikiHouse komt binnenkort op het Suikerunie terrein te staan.

 

Bronzen buste voor Nobelprijswinnaar Ben Feringa

Lees meer

Sinds 7 juni j.l staat deze mooie buste in het Academie gebouw van de RUG. De piëdestal hiervoor is door ons ontworpen en gemaakt. Interessant is dat het buste model voor het eerst  met een 3D printer is gemaakt.  Zie het YouTube filmpje over ’the making of’ van deze buste. https://youtu.be/5KYu7s-48ho  De bronzen buste in het academie gebouw is een kopie van de buste die vorig jaar is opgenomen in de ere galerij van het Ministerie van OC en W in Den Haag. Samen met het Universiteit Museum van RUG maakten wij vorig jaar ook al de inrichting voor de tentoonstelling over de Nobelprijzen. Deze piëdestal van eiken was een mooi sluitstuk.

www.cncfurniture.nl …nu online

Lees meer

www.cncfurniture.nl

Deze nieuwe Webshop voor meubels is nu online. Op CNC Furniture vindt u meubels van o.a. OpMaat3D en SimplexFurniture. Ook de projecten waarin ze zijn toepast. Neem alvast een kijkje in de winkel.

CNC Furniture creëert veel zitruimte bij Noorderpoort

Lees meer

Vlak voor de open dagen eind januari stond het er allemaal. Dankzij verschillende producten uit onze CNC Furniture collectie is er nu veel meer zitruimte in de gangen.  In de nieuwbouw aan de Verl. Visserstraat was grote behoefte om de gangen beter te benutten. Samen  met interieur ontwerpster Petra Koonstra zijn er veel nieuwe zitplaatsen gecreëerd en is er meer sfeer gemaakt met kleur. In de centrale hal staat nu een grote A-tafel en dankzij een aantal Donut- en Wallbench banken op alle verdiepingen hebben de leerlingen nu veel meer plekken om even samen te kunnen zitten of te werken buiten de lessen om.

CNC Furniture op Dutch Design Week 2016

Lees meer

In de Cubestee op het stadhuisplein van Eindhoven hebben we een greep uit onze CNC Furniture Collectie laten zien. Het is een voorproefje van onze nieuwe website CNC Furniture.nl die eind november officieel door ons wordt gepresenteerd. In de Cubestee presenteerden we een tiental verschillende krukjes, de L-tafel en de Alfatafel van Gerard van der Beek en de Leboca’s van Gerard van der Hoop.  De Cubestee, ontworpen door ONIX Architecten, is een prototype van een flexibel woonconcept. Deze woonkubus is een van de 6 winnaars van een wedstrijd uitgeschreven door het COA en de Rijksbouwmeester.

 

Nieuw interieur voor Talmahuis

Lees meer

Na een renovatie heeft het Talmahuis in de Rivierenbuurt opnieuw zijn deuren geopend. Voor het WIJ-team maakten we een grote zit-speelbank en commode-tafels voor het consultatiebureau. Het WIJ-team helpt buurtbewoners met uiteenlopende vragen als het gaat om financiën, huisvesting,zorg, hulpmiddelen of opvoeding. In de stad Groningen zijn 11 WIJ-teams.

Lampjes voor Noorderzon

Lees meer

Het logo van Noorderzon 2016 is een ontwerp van WERC Collectief. Het logo bestond uit foto’s van het 3D geprinte alfabet. In opdracht van Lichtpunt Theatertechniek heeft OpMaat3D er weer 3D objecten van gemaakt. Er hingen een groot aantal in de paviljoens bij entree receptie. Alleen de O en de R hebben we gedaan. Volgend jaar hangen ze er weer.

OOG TV neemt nieuwe studio in gebruik

Lees meer

Erg leuk om de meubels voor de nieuwe OOG TV Studio te maken. Een hoogglans wit gespoten presentatie desk met daarachter de contouren van de Martini, de A-kerk en de watertoren in het Ebbingekwartier. Op onze CNC machine heel wat gemakkelijker te maken dan in werkelijkheid.

Erepenning stad Groningen voor Bart Kempinga

Lees meer

Onlangs ontving Bart tijdens de opening van het Boterdiep de EREPENNING van de stad Groningen uit handen van de loco-burgemeester Roeland van der Schaaf . De Erepenning staat voor uitzonderlijke inzet en daadkracht. Bart heeft als intiitatiefnemer en creatief denker-en doener heel veel gedaan voor het Ebbingekwartier. o.a. restauratie van de laatste PIJP, het Ebblab. Dit is het lichtproject met Led’s op de verschillende Landmarks in het gebied. Mede bedenker van Open Lab Ebbinge, Fablab Groningen en nog veel meer!! Daarnaast heeft hij ook nog de naam >>Ebbingekwartier<< bedacht. Heel erg fijn dat dit nu allemaal op deze manier wordt gehonoreerd.

Bedrijven gooien de deuren open op 19 maart….OpMaat3D ook

Lees meer

Op www.openstad050.nl staan alle bedrijven die meedoen en waar je een kijkje in de keuken kan nemen. Op alle industrieterreinen in Groningen zijn ze op de site te vinden. Wij openen ook onze deuren op 19 maart en U bent tussen 10:00 – 16:00 van harte welkom bij ons en bij onze buren deFine en Workspace /Studio Janssen. Hoe worden op dit moment meubels gemaakt bij OpMaat3D, interactieve techniek bij deFine en spannende ontwerpen bij Studio Jansen. Er is veel te zien en te beleven.

Nieuwe display’s voor Universiteits Museum Groningen

Lees meer

Nieuwe display’s voor Copying the World en het raadsel rondom Graaf Adolf van Nassau.  Voor deze 2 tentoonstellingen hebben we samen met de medewerkers van het museum nieuwe display’s ontworpen en gemaakt. De tafels van 300 cm lang met daarop gipsafdrukken van de Borobodur en van Pueblo Indianen zijn wel de grootste. De opening van de tentoonstellingen was op 22 januari j.l.

Servicebalie Noorderpoort Euroborg

Lees meer

Deze zomer door het team van OpMaat3D ontworpen en gemaakt. De nieuwe driehoekige servicebalie heeft 5 werkplekken en voldoet sinds de ingebruikneming aan een grote behoefte. De buitenkant is zwart-wit in de vorm van een soort barcode. De binnenkant heeft juist kleur en sluit aan bij de kleurrijke vloerbedekking die er al lag.

Ronde Alfatafels

Lees meer

De ronde versie van de grote alfa vergadertafel heeft een diameter van 125 cm en is daarmee een ruime vergader of kantine tafel. Ook hierin is een uitsparing verwerkt. Naast de standaard kleuren in bijna alle kleuren leverbaar.

Paard voor Museum Vlaardingen

Lees meer

Voor het onlangs heropende Museum Vlaardingen hebben we dit levens groot paard gemaakt. Het paard staat voor de historische haringsjees. Met deze sjees werd het eerste vaatje Vlaardingse haring naar de Koningin in Den Haag gereden.

Alfa tafels

Lees meer

Een multifunctionele tafel

De Alfa tafel is voor veel doeleinden inzetbaar. De rechthoekige versie is leverbaar in lengtes van 280 x 125 en 300 x 125  cm en daarmee uiterst geschikt als vergader, bureau en flexwerktafel. De uitsparing in het midden maakt de tafel ondanks zijn lengte heel ruimtelijk. Als extra kan een glasplaat worden bijgeleverd. Deze kan ook verdiept worden geplaatst. Naast de standaard bladkleuren kan in samenspraak vrijwel elke kleur worden geleverd.

Piano ombouw

Lees meer

Voor pianist Jackdirk van Gool is deze demontabele keyboard ombouw ontworpen en gemaakt.

Globe kast

Lees meer

Een schijfje van de aarbol als boekenkast. Met de nieuwste software kunnen we dit soort vormen op elke gewenste grootte maken.

Knikkerbaan Challenge

Lees meer

Deze spannende attractie draaide  10 en 11 april op de Future Talent Experience in Martini Plaza. Samen ontwikkeld met Stefan Hemmes van deFine Interactieve Techniek. De baan is een schuifpuzzel. Sensoren meten het begin en eind tijdstip van een stalen kogel die over de baan gaat. Het team dat de langste tijd weet realiseren is winnaar. De knikkerbaan wordt hierna onderdeel van De Magneet, het doe- en ontdekcentrum van de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool.

 

Open weekend….Wij zijn er klaar voor

Lees meer

Vanmiddag  21 en morgen 22 maart van 13.00 tot 17.00 uur.  Neutronium Business Centrum, Neutronstraat 7-3 Groningen.

Open dagen nieuwe werkplaats OpMaat3D

Lees meer

Aanstaande zaterdag 21 en zondag 22 maart is er open inloop in onze nieuwe werkplaats. Iedereen is van harte welkom in het Neutronium Business Centrum. Neutronstraat 7-3 (Industrieterrein Hoendiep). Op beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur.

OpMaat is verhuisd naar Industrieterrein Hoendiep

Lees meer

OpMaat is verhuisd van het Boterdiep naar de Neutronstraat. Ons nieuwe kantoor en werkplaats is nu gevestigd in het Neutronium Business Centrum aan de Neutronstraat 7 (unit 3). Onze openingstijden en telefoonnummers zijn ongewijzigd gebleven.  s’maandags t/m vrijdags bent u van harte welkom van 9.00 tot 17.00 uur.

Abel Tasman Museum open.

Lees meer

Het Abel Tasman Museum in Lutjegast is klaar en onlangs feestelijk geopend. OpMaat werkte mee aan het ontwerp en maakte de Tasmanie nissenwand. Het is een geprinte multiplexwand met een foto van het Tasmaans tropisch oerwoud. In de wand zit een touchscreen en nissen met voorwerpen uit Tasmanie.  Een project in samenwerking met Lichtpunt Theatertechniek en grafisch ontwerpster Willy van der Schuit.

Noordelijk Archeologisch Depot open voor publiek.

Lees meer

Het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis is vrijdag geopend. OpMaat bouwde er in opdracht van de Provincie Groningen een grote publiekstribune in samenwerking met MAD Architecten. In het depot worden archeologische vondsten vanuit Groningen, Friesland en Drente bewaard. Met de verbouwing is het depot nu ook open voor het publiek.

Pagina's:1234